Vakantieavontuur van 3 ORCA leden in Kroatië

02 aug
9:18

Na een aantal dagen in dezelfde hittegolf als in Nederland te vertoeven, gemiddeld zo’n +35 graden, is er gelukkig een regenachtige dag rond de 21 graden in het plaatsje Tar vlak aan de Istrische kust van Kroatië. Geen strand of vaarweer dus wat zijn de plannen. Deze plannen zijn we gaan maken bij de plaatselijke uitbater Daniel van bistro Tri Kantuna onder het genot van een heerlijke kop koffie. De 5 dames kiezen voor een meiden middag langs de winkels. Blijven er nog 3 ORCA leden over- en nu? Niet ver van ons vakantieverblijf in het plaatsje Baredine ontdekte wij via een toeristen plattegrond een museum met landbouwwerktuigen en tractoren.

Dat leek ons wel des ORCA’s en trokken er op uit. De tourrit er naar toe was niet meer dan 10 minuten maar daarom niet minder leuk. Zo goed als naast de ‘Traktor Story’ zijn een aantal grotten te bezichtigen en vanwege de regenachtige dag was het er zeer druk.

Eerst maar naar het museum en aansluitend misschien nog de grotten bezichtigen werd het plan. Bij de entree van het museum bleken de meeste landbouwwerktuigen onder de overkappingen te staan dus kwam dat mooi uit met de lichte regen van die middag.

Vele diverse graantrommels zijn hier verzameld enkele van voor de 2e wereldoorlog en de meeste van na de 2e wereldoorlog.

Op onderstaande foto een machine uit 1949, apart met een leren riem aangedreven door een Deutz diesel motor met 19 HP.

Na de vele diverse machines bestudeerd te hebben kwamen we bij de afdeling tractoren, hier ontmoeten we een Russisch sprekend gezin en vertelde hij ons dat er in Rusland veel tractoren werden gebouwd, alle reden om hem te vragen of we even op de foto mochten.

Het leuke van dit museum is dat alles tastbaar is en niet achter een koordje of glas is te bezichtigen. Hier staan Erik, Paul en ik op de foto bij 2 tractoren uit de voormalige USSR, De linker tractor is een HTZ DT20, gebouwd in Harjkov, Ukraine 1966 met zijn 18 HP dieselmotor zeer geschikt voor het lichtere werk op en rond het boeren bedrijf. De rechter tractor waar Erik op zit is een MTZ 5 gebouwd in Minsk, Balarus (wit rusland) in 1958, duidelijk een grotere en zwaardere tractor voorzien van een 4.750 L dieselmotor met een vermogen van 30 HP. Deze tractor is gebouwd voor het echte werk op het land.

Hierboven de oerdegelijke M.A.N. met een 4 cilinder dieselmotor met 68 HP

Hier staan Erik en Paul bij een Fiat in een echte Italiaanse kleur en in concours staat.

Hier zit ik op een super degelijke Fordson F welke gebouwd is in Cork, Ireland in 1923, ik wilde even poseren omdat ik een week eerder nog voor zaken in Cork ben geweest. Gelukkig zat er genoeg lucht in de banden

Boven een bescheiden klassieke Ferrari MC 60 uit 1962, een bijzondere een cilinder met 14 HP.

Hier zien we Erik op een Porsche L 319, gebouwd in Duitsland in 1965. Met zijn 3 cilinder diesel motor en 42 HP is het net niet de droom Porsche die Erik voor ogen heeft. Toch eerst maar de Jaguar afbouwen Erik.

Ten slotte zijn we de geweldige privé verzameling van oud gereedschap, voor land en tuinbouw gaan bewonderen in het bijzonder en in oude stijl gebouwde huis van de eigenaar. Eenmaal binnen werden we verrast door de mooie schilderijen en foto collectie van het werk op het land, de historie van de Kroatische wijnbouw en alles wat daarmee van doen heeft. Zelfs een mooie wijnproef kamer was hier aanwezig waar een video werd afgespeeld van de vroegere landbouw. Toen ik hier even ben gaan zitten zag ik zomaar de kamer vol zitten met ORCAnezen die dezelfde passie delen voor hun rollend erfgoed. Wat heeft deze man een geweldige verzameling en een mooi tastbaar en verzorgt museum

Al met al, ondanks de lichte regen een enerverende dag des ORCA.

Met vriendelijke ORCA groeten, Paul, Erik en Peter.

« »

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
RSS
Facebook
Facebook