01 sep
9:03

Toen ik in 2005 door Irene werd geënthousiasmeerd om wat met oude auto’s te gaan doen, gingen er allerlei zaken door mijn hoofd. Zou ik dan toch binnenkort gepensioneerd worden, wat te doen met al die vrije tijd, welke oldtimer wordt het ¨nieuw¨ kopen of ongerestaureerd, of iets daar tussen in. Waar kan ik auto-sites vinden, ik met mijn zeer beperkte computervaardigheden. Welk budget heb ik en waar is er garagecapaciteit. Al zoekende, al denkende, ontwikkelt zich toch een richting.


Het begint bij mezelf door te dringen en bij anderen op te vallen , dat ik nogal bezig ben (veelal op internet) met een automerk van weleer ”Bugatti”, met name de Bugatti 35 B. Een succesvolle racewagen uit de jaren 1924 tot 1932. Met als opvallende kenmerken een boattail carrosserie met
daarin een acht cilinder 2290 cc  “geblazen motor ” met bovenliggende nokkenas, voor die tijd een unicum.

Bugatti Westzaan
Bugatti replica


De bedenker en maker was Ettore Bugatti ,een al even befaamd als beroemd auto ontwerper voor die tijd. De echte Bugatti’s  blijken  onbetaalbaar en dat brengt velen er toe om uit te kijken naar een replica, voor de “puristen” not done, but so be it.

Een automotive ontwikkeling, begonnen zo in de zeventiger jaren  in de Verenigde Staten. De meesten ervan zijn gebaseerd op een gemodificeerde Volkswagen bodem met of een 1200/1300/1500 en zelfs 1800 cc motoren achterin. Om wat meer pk’s te hebben zijn er een aantal uitgevoerd met een Subarumotor. Een enkele met een Chevrolet Corvair motor. De carrosserie is nagenoeg altijd van polyester.

Porsche 356 replica


Ik heb er ook zo een, met een 1500cc boxermotor, met een Amerikaans verleden, noem hem VW-Bugatti. of Ruska Bugatti. Toch zijn er  replica’s met een grotere gelijkenis met het roemruchte model, zoals de Pur Sang modellen uit Argentinië, een nagenoeg 1:1 replica en de Klinger uit Duitsland met Opel technieken.


In mijn geval ben ik  ” gevallen” voor een Teal , Trafford Engineering Automotive Limited. Een bouwer uit Engeland in de jaren 1970 tot 2002.
Deze door Bugatti geinspireerde Teals zijn veelal uitgevoerd met BMC- ,Triumph- en zelfs een aantal met Jaguar technieken. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden ”google” dan eens op www.skyblueteal.co.uk of tik eens simpel ” bugatti 35b replica” in het Google venster. Een wereld van info komt er op je scherm over dit merk en zijn replica’s.

Goggomobil TS250

Dit was mijn beginperiode met klassieke auto’s. Het smaakte naar meer: onder andere een Ford Fairlane 500, een Goggomobil TS250 en een Morgan Aero8 volgden. Het begon te lijken op een hobby met groeistuipen.

Ford Fairlane
« »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.