Watertorenrit 2022, met foto’s.

05 aug
10:00

Op 21 augustus organiseren wij voor alle thuisblijvers een tourrit uit de oude doos. Al eerder, in 2011, hebben wij de 1e watertorenrit gereden. Deze gaan we, met een paar aanpassingen in de route, nogmaals rijden. Ditmaal met een compleet verzorgde lunch.

De rit gaat langs 5 watertorens. Natuurlijk ontbreekt daar onze eigen watertoren van Assendelft niet aan. Eén van de typische landschapskenmerken in hetHollandse landschap zijn de nog aanwezige watertorens. Meest opmerkelijke zijn de drinkwatertorens en hiervan zijn er vanaf 1856 ruim 260 gebouwd. In heel Nederland resteren er hiervan nog ongeveer 175. Door hun hoogte zijn deze duidelijk en van grote afstand herkenbaar. Alhoewel, de industriële watertorens in fabriekspanden zie je vaak pas als je er vlak voor staat.

Over watertorens. Er zijn nog steeds watertorens in gebruik, maar die gaan wij vandaag op de route niet tegenkomen. De watertorens langs onze route zijn nu vaak in particulier bezit en worden als dusdanig gebruikt. Een watertoren bestaat uit een draagconstructie met daarop een waterreservoir. De toren vormt een onderdeel van een waterleidingsysteem. Het reservoir staat rechtstreeks in verbinding met het waterleidingnet en zorgt voor een constante druk op de leidingen. Het water in het reservoir dient als buffervoorraad. Als het waterverbruik groter is dan de aanvoer, of als de wateraanvoer tijdelijk stagneert wordt de voorraad in de watertoren aangesproken. De gemiddelde inhoud van de watertorens die men in Nederland bouwde is een kleine 450 m3, met een maximum van 2500 m3. De gemiddelde hoogte van een watertoren bedraagt zo’n 35 meter maar kan oplopen tot ruim 60 meter.

U bent op 21 augustus vanaf 09.45 uur van harte welkom bij de watertoren van Assendelft voor een kopje koffie/thee met daarbij een lekkernij.

Om 10.15 uur heet het bestuur u welkom en geven wij een korte uitleg over de rit. Aansluitend gaan we rond 10.20 uur de uitgezette route volgen.

Bij de start krijgt u per deelnemer een flesje water en per auto het routeboek en het rallyschild uitgereikt.

Er zijn 2 stops gepland waar we gezellig met elkaar kunnen koffie drinken, iets lekkers nuttigen en u een eventuele sanitaire stop kunt doen, rond het middag uur gaan we gezamenlijk lunchen op een mooie locatie met uitzicht over het water en de polders.


ORCA accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor schade welke voortvloeit uit deelname aan deze tourrit. Deelname is geheel voor eigen risico en u dient zich aan de verkeersregels te houden.

« »

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.